środa, 7 marca 2012

Cheeseburger home made


Czasami kiedy akurat mamy w lodówce świeżą mieloną wołowinę nie możemy się oprzeć i robimy sobie hamburgery. Szczególnie jeśli akurat oglądamy jeden z naszych ulubionych programów kulinarnych. Tym razem nie mieliśmy hamburgerowych bułek, ale udało się z kajzerkami ;) 

Składniki [na 5 normalnych osób, lub trzech głodnych facetów]

bułki- tyle ile porcji
wołowina- 500g
2 pomidory
sałata
trochę sera
cebula
musztarda
ketchup
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Mięso mieszamy z solą i pieprzem(najlepiej świeżo zmielonym), rozgrzewamy patelnie, przed smażeniem uformowanych hamburgerów, smarujemy je delikatnie olejem(tak hamburgery nie patelnie). Jeśli mamy piekarnik, lub opiekacz to o podgrzaniu bułek myślimy odpowiednio wcześnie, jeśli nie to wystarczy druga patelnia :) W czasie smażenia przygotowujemy warzywa. Smażymy na oko, jeśli lubimy bardziej wypieczone to dłużej.

Ten tłuszcz wytopił się z mięsa
Jeśli mamy już wszystko gotowe to układamy, każdy po swojemu, ale ja polecam przed wszystkim posmarować bułki ketchupem i musztardą, dzięki temu nie rozlewa się po całej kuchni i ubraniu. Podajemy i zajadamy :)


Ola

10 komentarzy:

Jeśli podoba Ci się nasz blog, zostaw komentarz i dołącz do obserwowanych. Każdy komentarz jest dla nas bardzo pomocny, dziękujemy:)